Pengaruh Lama dan Suhu Penyimpanan Ekstrak Daun Sirih Hijau (Piper betle linn) Dengan Aquades Terhadap Daya Hambat Bakteri Streptococcus agalactiae Penyebab Mastitis pada Sapi Perah

Muhammad Sanjaya Kusuma, Tri Eko Susilorini, Puguh Surjowardojo

Abstract


Green betle leaf (Piper betle L.) is one of the plants used by the people of Indonesia for tradisional medicine. Green betle leaf contains antibacterial compounds consisting of phenol and its derivatives. This study aims to determine the antibacterial activity of green betle leaf (Piper betle L.) againt the bacteria Streptococcus agalactiae caused mastitis in dairy cows. Bacterial inhibition test by paper disc method. Data analysis using ANOVA by Nested design with 6 treatment and 6 repetitions. The results of this study green betle leaf (Piper betle L.) extract inhibiting the growth of bacteria Streptococcus agalactiae was significantly different (P<0,01). The conclusion were the extract of green betel leaf (Piper betle L.) can inhibit the growth of Streptococcus agalactiae and storage temperature has no effect, but storage periode gives effect the quality of green betel leaf extract (Piper betle L.), so that the leaf extract storage green betel with distilled solvent recommended on 2nd days at refrigerator.


Keywords


Storage periode, Extract, Green betle leaf, Inhibition zone and Streptococcus agalactiae.

Full Text:


DOWNLOAD PDF

References


Asgar, A. dan ST. Rahayu. 2014. Pengaruh Suhu Penyimpanan dan Waktu Pengkondisian untuk Mempertahankan Kualitas Kentang Kultivar Margahayu. Berita Biologi. 13 (3) : 283-293.

Ariyanti, N.K., I.B.G. Darmayasa dan S.K. Sudirga. 2012. Daya Hambat Ekstrak Kulit Daun Lidah Buaya (Aloe barbadensis miller) Terhadap Pertumbuhan Bakteri Staphylococcus aureus ATCC25923 dan Escherichia coli ATCC 25922. Jurnal Biologi. XVI(1) : 1-4.

Chandrasari, A, M. A. Romas, M. Hasbi, dan O. R. Astuti. 2012. Uji Daya Antimikroba Ekstrak Etanol Daun Sirih Merah (Piper Crocatum Ruiz & Pav.) Terhadap Pertumbuhan Staphylococcus aureus ATCC 6538, Eschericia Coli ATCC 11229 Dan Candida Albicans ATCC 10231 Secara In Vitro. Biomedika. 4 (1) : 9-15.

Dwiyanti, G. dan H. Nurani. 2014. Aktivitas Antioksidan Teh Rosela (Hibiscus sabdariffa). Pros. Sem. Nas. Sains dan Pen Sains. 5(1): 536-541.

Febriyati, A. Agusta dan M.Y. Musdja. 2010. Analisis Komponen Kimia Fraksi Minyak Atsiri Daun Sirih (Piper betle L.) dan Uji Aktivitas Antibakteri terhadap Beberapa Jenis Bakteri Gram Positif. Skripsi. Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan. Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah.

Haque, A. S. M. T., J. M. Moon, P. S. Saravana, A. Tilahun and B. S. Chun. 2016. Composition 0f as asarum heterotropoides var. Mandshuricum Radix Oil From Different Extraction Method and Activities Agains Human Body Odor-Producing Bacteria. Journal of Food and Drug Analysis. 813-821.

Kursia, S., J. S. Lebang, B. Taebe, A. Burhan, W. O. R. Rahim dan Nursamsiar. 2016. Uji Aktivitas Antibakteri Ekstrak Etilasetat Daun Sirih Hijau (Paper betle L.) terhadap Bakteri Staphylococcus epidermis. IJPST 3(2): 72-77.

Pan X., C. Fenqin, W. Tianxing, T. Honggang and Z. Zhanyu. 2009. The Acid, Bile Tolerance and Antimicrobial Property of Lactobacillus acidophilus NIT. Food Control 20 : 589-602.

Poeloengan M., M.N. Susan dan Andriani. 2005. Efektivitas Ekstrak Daun Sirih (Piper betle L.) Terhadap Mastitis Subklinis.Seminar Nasional Teknologi Peternakan dan Veteriner. Bogor, 2005.

Prawira, M.Y., Sarwiyono dan P. Surjowardojo. 2013. Daya Hambat Dekok Daun Kersen (Muntiga calabura L.) Terhadap Pertumbuhan Bakteri Staphylococcus aureus Penyebab Penyakit Mastitis Pada Sapi Perah. Fakultas Peternakan. Universitas Brawijaya. Malang.

Safaryani, N., S. haryanti dan E. D. Hastuti.2007. Pengaruh Suhu dan Lama Penyimpanan Terhadap Penurunan Kadar Vitami C Brokoli (Brassica oleracea L). Buletin Anatomi Dan Fisiologi 15(2):39-45

Scadd, Jones and Chun. 2000. Laboratory Guide for Identification of Plant Pathogenic Bacteria. Third Edition. American Phytopathological Society Press. USA.

Sholikhatin, E. Surwiyono dan P. Surjowardojo 2014. Ekstrak Etanol Daun Kersen (Muntingia calabura L.) Sebagai Antimikroba Terhadap Bakteri Streptococcus agalactiae Pada Sapi Perah di Daerah Ngantang, Malang. Respository. Fakultas Peternakan. Universitas

Sugiri, Y.D dan A. Anri. 2010. Prevalensi Patogen Penyebab Mastitis Subklinis (Staphylococcus Aureus dan Streptococcus agalactiae) dan Patogen Penyebab Mastitis Subklinis Lainnya pada Peternak Skala Kecil dan Menengah di Beberapa Sentra Peternakan Sapi Perah di Pulau Jawa. Balai Pengujian dan Penyidikan Penyakit Hewan dan Kesmavet (BP3HK) Cikole Lembang Kab. Bandung Barat, Jawa Barat, Indonesia.

Suradi, K.2012. Pengaruh Lama Penyimpanan pada Suhu Ruang terhadap Perubahan Nilai Ph, TVB dan Total Bakteri Daging Kerbau. Jurnal Ilmu Ternak. 12(2):9 -12.



Publication ID
DOI https://doi.org/10.21776/ub.jtapro.2017.018.02.3

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.